Thessa Bagu-Brongers

Al vanaf haar tiende weet Thessa dat er maar één manier is om het leven door te komen: als zichzelf. Ze benadert ieder mens met een gezonde nieuwsgierigheid en is maar moeilijk te beledigen. Als het echt niet klikt, dan is de conclusie snel getrokken. ‘Dan denk ik: Je kent me gewoon nog niet goed genoeg.’

Foto van Thessa Bagu-Brongers

Thessa: “Je kunt niet alleen maar een goede versie van jezelf zijn. Het omarmen van al je facetten is juist wat je een mooi mens maakt.”

Thessa (35) groeide op in Nederland, maar emigreerde zes jaar geleden naar Nigeria. Hier werkt zij als zelfstandig adviseur in de internationale economie. Samen met haar Nigeriaanse man heeft zij een tweeling van zo’n zestien maanden oud. Hoewel het moederschap haar soms keuzes laat maken die zij vroeger niet had gemaakt, blijkt ze wonderwel in staat zichzelf te blijven.

“Het omarmen van ál je facetten is juist wat je een mooi mens maakt.”

Stuudje

Het komt nagenoeg zonder nadenken, Thessa’s antwoord op de vraag wanneer ze zich voor het eerst realiseerde wie ze werkelijk is. Meer dan twintig jaar na dato lepelt ze het moeiteloos op: “Ik stond voor het gymlokaal van school en balanceerde op zo’n laag houten hekje. Ik keek naar een groepje populaire meisjes dat vlakbij stond en besefte dat ik er nooit bij zou horen. Ik was een stuudje, best goed in school. Ik lag er een beetje buiten, ook al namen de anderen geen loopje met me. Al balancerend op dat hekje realiseerde ik me dat ik er niet bij wílde horen. Ik weet nog exact wat ik dacht: Ik moet nog heel mijn leven met mezelf door, dus dan moet ik maar blij zijn met wie ik ben. Ik was toen tien jaar oud.”

Zelfbescherming

Met dat credo groeide Thessa op tot een volwassen vrouw die ondernemend in het leven staat en er een flinke vrienden- en kennissenkring op nahoudt. Bovendien wist ze volledig zelfstandig een bestaan als economisch adviseur op te bouwen in een ander werelddeel, waarmee een groot netwerk van internationale zakelijke contacten tot stand kwam. Toch gaat ook aan haar de onzekerheid niet altijd voorbij.

“Ik denk dat elk mens interessant is en dat ik van onbekenden alleen nog niet weet waaróm.”

Conformeren uit zelfbescherming

“Soms is het zelfbescherming dat ik besluit me te conformeren”, zegt ze. “Ik kan me er namelijk druk over maken dat ik niet goed genoeg ben voor anderen. Dan doe ik meer moeite dan ik zou willen doen, meer moeite dan nodig is. Maar dat duurt nooit lang. Al gauw denk ik: Als je mij niet waardeert, stik er dan maar in. En dan ben ik het alweer kwijt.” Het heeft misschien iets te maken met haar eigen kijk op mensen. “Ik denk dat elk mens interessant is en dat ik van onbekenden alleen nog niet weet waaróm. Omgekeerd kan men mij daardoor moeilijk beledigen. Ik denk vaak: Dan ken je me gewoon nog niet goed genoeg.”

De moeilijke weg

Ze definieert jezelf zijn overigens zonder aarzelen als de moeilijke weg kiezen. ”We leven in een maatschappij waarin veel nep is, maar we zijn kuddedieren en we voelen veel druk om ons te conformeren zodat we niet buiten de groep vallen. Kies je ervoor jezelf te zijn, dan val je dus in veel instanties buiten de groep. Dat je kiest om jezelf te zijn in plaats van je te conformeren, is een bewustwordingsproces. Alleen dát maakt je al anders. En anders zijn is moeilijk. Maar ik vind persoonlijk dat de beloning veel groter is. Het is ook veiliger, want je hoeft niet bang te zijn dat mensen erachter komen hoe je werkelijk bent. En hoewel het in sociaal opzicht moeite kan kosten, houd je het zo langer vol.”

“Jezelf zijn is keuzes maken die niet veel mensen begrijpen, maar waarvan ik weet: Dit is míjn keuze.”

Sterk gevoel

Op-en-top zichzelf zijn, ervaart Thessa als een sterk gevoel. “Dat kan ik hebben als ik alleen ben, maar ik word me er vooral bewust van in een groep. Dan kijk ik in een dynamische omgeving naar mezelf en merk: Ik ben nog steeds ik.” Dat sterke gevoel is er ook als ze uitspraken doet die niet gewenst zijn, maar waar ze voor honderd procent achter staat. Of als ze in haar leven keuzes maakt die niet veel mensen begrijpen, maar waarvan zij weet: Dit is míjn keuze. “En ik ben ook helemaal mezelf als ik geniet. Van mensen, zonneschijn, een lekker muziekje… het zijn de kleine dingen in het leven die mijn geluk heel groot kunnen maken.” Ze sluit geruststellend af: “Je kunt niet alleen maar een goede versie van jezelf zijn. Het omarmen van al je facetten is juist wat je een mooi mens maakt. Het is de moeite waard om jezelf op die manier te leren kennen. Ik kan het van harte aanbevelen.”

Help je mee?

Wil je helpen? Like dan de pagina van 365 Mooie Mensen op Facebook. Op deze manier komen meer mensen met het inspirerende verhaal van Thessa in contact. En het helpt mij om nieuwe Mooie Mensen te vinden voor meer van dit soort prachtige interviews. Op naar de 365!

Geplaatst in Interviews.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.