Stephanie Vallianatos

Als Stephanie Vallianatos ergens voor gaat, dan gaat ze er ook écht voor. Maar nooit zonder het eerst na te gaan in haar gevoel. Het heeft haar in haar leven grote stappen doen zetten, waar ze tot op de dag van vandaag nooit spijt van heeft gehad.

Foto van Stephanie Vallianatos met één van haar cocker spaniels.

Stephanie: “Je hoeft niet overal goed in te zijn. Zorg dat je de juiste mensen naast je hebt staan om jou aan te vullen en wees verder vooral jezelf.”

Tien jaar geleden gooide Stephanie (47) het roer om. Ze stapte uit een relatie die niet meer voor haar werkte, zegde de baan op die ze al sinds haar afstuderen had en begon helemaal opnieuw. Alleenstaand, met twee kleine kinderen om voor te zorgen en het hoofd biedend aan alle uitdagingen die bij het nieuwverworven zelfstandig ondernemerschap kwamen kijken. Terugkijkend is ze blij met de stappen die ze nam. En vooral met wie ze geworden is: zichzelf.

 

“Hoe meer je jezelf bent, hoe meer je kunt betekenen voor de mensen om je heen.”

Dilemma

De strijd speelde zich voor Stephanie een tijdje af tussen haar wens om rekening met anderen te houden en het gegeven dat ze het meeste toe te voegen heeft als ze zichzelf is. “Hoe meer je jezelf bent, hoe meer je kunt betekenen voor de mensen om je heen. Maar je kunt niet altijd aan anderen voorbij gaan, dus soms moet je jezelf opzij zetten”, legt ze het dilemma uit.

Vastgelopen

Dit kan lastige situaties opleveren. Vooral als je, zoals Stephanie, iemand bent die trouw is aan eenmaal gemaakte keuzes. Dat de relatie met de vader van haar kinderen eindigde, was wat dat betreft confronterend. En dat ze rond dezelfde tijd ook in haar werk vastliep, was niet iets dat ze graag wilde toegeven. “Maar op een gegeven moment móest ik er wel naar kijken. Ik probeerde iedereen gelukkig te maken, paste me aan en wrong me in allerlei bochten om mijn gezin te laten functioneren en mijn werk goed te doen. Maar steeds waren daar weer die vragen. Is dit nou wie ik ben? Is dit nu wat ik wil? Het heeft een tijd geduurd voordat het kwartje viel, want als ik ergens voor ga, dan ga ik er ook écht voor.”

Verbindingen creëren

Op eigen kracht veranderde Stephanie daarna van koers. En niet zo’n beetje ook. Het roer ging volledig om. Ze ging weer studeren, iets wat haar blik echt verbreed heeft, zegt ze achteraf. En ze beëindigde de relatie met haar ex, hoe pijnlijk het ook was dat haar twee kleine kinderen hier het slachtoffer van werden. Ze richtte een huishouden in voor zichzelf en de kids en besloot te starten als zelfstandig ondernemer in de zorg.

 

“Als je vanuit jezelf handelt en je hebt iets te bieden, dan vind je altijd je plekje.”

Echte aansluiting

“Vanaf dag één heb ik geen moment spijt gehad van die omslag”, zegt ze. “In de oude situatie ging ik eerst kijken hoe ik een ander tevreden kon stellen om me daar op aan te passen, maar nu handelde ik vanuit mijn eigen kracht en op basis van mijn eigen drijfveren. Ik merkte dat ik daardoor een echte aansluiting vond met mensen. Ik kon iets voor anderen betekenen en had veel plezier in wat ik deed. Het voelde veel natuurlijker en het bood meer perspectief. Ik heb daarvan geleerd: als je vanuit jezelf handelt en je hebt iets te bieden, dan vind je altijd je plekje. Ik heb sindsdien geen moment zonder werk gezeten.”

Kruisbestuiving

Echt gelukkig wordt Stephanie van de situaties waarin ze verbindingen tussen mensen weet te creëren. In haar werk, maar ook privé. “Dat gebeurt vaak onverwachts, maar opeens merk ik dan dat er iets gaat stromen. Mensen ontdekken ter plekke iets met elkaar en dat leidt dan tot iets creatiefs of vernieuwends. Het is een soort kruisbestuiving.”

Kwetsbaar en authentiek

Zoveel als ze ook heeft toe te voegen, Stephanie blijft er erg bescheiden over. “Ik ben nog altijd geneigd om me klein te houden”, zegt ze. “Ik moet mezelf er soms echt aan herinneren dat ik best mag vinden dat ik iets te bieden heb. Dat mij dit niet meteen arrogant of opdringerig maakt. Maar het blijft lastig. Ik ben ook allergisch voor mensen die zichzelf overschreeuwen. Het roept bij mij meer respect op als iemand zich kwetsbaar en authentiek weet op te stellen. Je hoeft niet overal goed in te zijn, vind ik. Zorg dat je de juiste mensen naast je hebt staan om jou aan te vullen en wees verder vooral jezelf.”

 

“Voelt het goed, dan moet je daar op durven te vertrouwen. Dit zijn de stappen waar ik tot op de dag van vandaag geen spijt van heb.”

Vertrouwen op gevoel

Als ze iets aan andere mensen mee zou willen geven, dan is het dit: “Probeer altijd even na te gaan hoe het voelt, voordat je iets doet. Al is het maar een seconde. Voelt het goed, dan moet je daar op durven te vertrouwen. Het heeft mij in elk geval het lef gegeven om bepaalde stappen te zetten. En dat zijn de stappen waar ik tot op de dag van vandaag geen spijt van heb.
Ook belangrijk: blijf je keuzes nagaan in je gevoel. Niet allen nu, maar ook over een week. En over een maand. En over een jaar. Dingen kunnen veranderen en je gevoel erover kan veranderen. Dat moet je erkennen en accepteren. En daarna zet je gewoon weer een nieuwe stap.”

Meer over Stephanie Vallianatos en haar activiteiten vind je hier >

Help je mee?

Wil je helpen? Like dan de pagina van 365 Mooie Mensen op Facebook. Op deze manier komen meer mensen met het inspirerende verhaal van Stephanie in contact. En het helpt mij om nieuwe Mooie Mensen te vinden voor meer van dit soort prachtige interviews. Op naar de 365!

Geplaatst in Interviews en getagd met , , .

Eén reactie

  1. Stephanie, wat ben jij een mooi mens geworden. Ik heb je alleen maar gekent toen je een klein hummeltje was en ik je moeder hielp met de verzorging van jou,je broer en zusje. Nu kwam ik dit artikel tegen en is het verrassend om te lezen hoe het met jou gaat. Uit het kleine eigenwijze kleutertje is een prachtige mens gekomen.
    Hartelijke groeten,
    Joke van Harten Deurwaarder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.