Roy Hazewinkel

Je hebt twee levens; het tweede begint pas als je beseft dat je er echt maar één hebt. Deze uitspraak is Roy Hazewinkel (45) op het lijf geschreven. Hij had alles, maar was zich er niet echt van bewust. Tegenwoordig heeft hij veel minder, maar is hij des te gelukkiger.

Foto van Roy Hazewinkel buiten in een rode leunstoel.

Roy: “We moeten meer met onszelf bezig zijn. Dat klinkt misschien egoïstisch, maar juist als je voor jezelf kiest, kies je voor die ander.” (Foto: idfotografie.nl)

Ergens in 2010 kwam het keerpunt, waarop Roy besefte dat het erop of eronder was. Een moment van slechts een paar seconden, waarin hij besloot dat het leven ondanks alles de moeite waard is. Hij trok op het allerlaatste moment aan het stuur van zijn auto en schoot langs de boom in plaats van vol erop. Dit was het moment dat Roy’s tweede leven begon.

“Ik besteed nu aandacht aan alle besluiten die ik neem.”

Kentering

Het was een kentering, letterlijk en figuurlijk: “Ik ging van een leven waarin ik me totaal niet bewust was van mezelf naar een leven waarin ik me heel bewust ben van alles. Vroeger stond ik er niet bij stil, maar vandaag de dag besteed ik aandacht aan alle besluiten die ik neem, de dingen die ik doe en de manier waarop ik omga met wat er op mijn pad komt.”

Carnavalsdier

Roy was een gezellig feestbeest. Opgegroeid in de carnavalscultuur van Oldenzaal ging hij zich te buiten aan drank en sigaren. Zijn beste vrienden had hij in de carnavalsvereniging en de kapel, waar hij trompettist was. Lol maken was het adagium in die dagen. Dat hij astma had en ook epilepsie, was voor hem geen reden om het rustig aan te doen. Hij had succes met zijn levensstijl; was getrouwd, vader van twee fantastische dochters en woonde in een groot huis met een luxe auto voor de deur. “Het klinkt misschien mooi, maar ik ging in die periode niet verantwoord om met mezelf”, zegt hij achteraf. “Ik koerste af op een burn-out, maar had dat niet werkelijk door. Ik was afgesloten van mezelf. Aan de beslissende seconden waarin ik afstormde op die boom, was al een heel traject vooraf gegaan, waarin ik de luiken had dichtgegooid.”

Interne strijd

Waar alle alarmbellen af hadden moeten gaan, ging Roy gewoon door. Weliswaar ging hij een traject in met een psycholoog en een psychiater en leerde hij zichzelf beter kennen, maar de interne strijd zette zich onverminderd voort. “Ook mijn huwelijk ging gewoon door, net als het feestvieren. Het enige dat veranderde, was dat ik de alcohol en de sigaren afzwoor. Ik kocht een racefiets en een mountainbike en ging trainen.”

“Ik vluchtte van de ene afleiding in de andere.”

Letterlijk kapot

Zijn uiteindelijke doel was het fietsen van de Alpe d’HuZes. “Dit leek een gezonde zet, maar ik vluchtte van de ene afleiding in de andere. Ik trainde me letterlijk kapot. Ik ben die berg op gefietst en heb later nog een marathon gereden, maar toen kreeg ik last van mijn knieën. Toen werd mijn moeder ziek. Kanker. In januari van het jaar erop was ze er niet meer. Op dat moment ging ik – letterlijk – door mijn rug en bleken er drie tussenwervels versleten te zijn. Mijn lijf had me al zoveel signalen gegeven, maar ik was het blijven verwaarlozen.”

“Ik had al die tijd geprobeerd volgens de lijnen van anderen te leven en opeens voelde ik dat dit niet meer klopte. En het lukte ook niet meer.”

Verzet tegen etiket zorgenkindje

Waarom? Roy: “Vanwege de overlevingsstrategieën die ik gaandeweg ontwikkeld had, de overtuigingen die ik mezelf had aangemeten en een kinderlijke koppigheid. Ik verzette me bijvoorbeeld sterk tegen het etiket van zorgenkindje, dat door de astma en epilepsie al sinds mijn vierde jaar op mij zat.”
Zoals dat vaker gaat, ontaardde deze periode in een break-down toen ook zijn huwelijk ten einde kwam en zijn baan stopte. “Pas toen kwam het besef dat ik niet bewust in mijn leven stond. Ik had al die tijd geprobeerd volgens de lijnen van anderen te leven en opeens voelde ik dat dit niet meer klopte. En het lukte ook niet meer. Dát was het moment dat ik voor mezelf koos. En ik ben er tot op de dag van vandaag blij mee.”

Echte liefde

Een paar maanden later ontmoette hij zijn nieuwe vriendin. “Dankzij haar heb ik liefde op een veel dieper niveau leren kennen. Mijn ouders hebben alles gedaan wat ze konden doen en alles gegeven wat ze hadden, maar de liefde die ik nu ken, heb ik vroeger nooit gevoeld in mezelf. Eenmaal samen met Jacquelien wist ik niet wat me overkwam. Bij de eerste kus sloeg mijn lichaam op tilt. Dat effect is er nog steeds. Ondanks alles processen die we doormaken.”

Slachtofferrol

Want processen zijn er genoeg. Wennen aan zijn tweede leven ging voor Roy niet zonder slag of stoot. “Ik was nog heel erg aan het strijden met alles wat me overkwam. Ik zat in de slachtofferrol, gaf iedereen de schuld. Het was net de Muppet Show in mijn hoofd; allerlei belemmerende overtuigingen zaagden de poten weg onder wat ik écht wilde doen.”

“Alles wat mij klein had gehouden, waren mijn eigen gedachten.”

Eigen waarden

Maar Roy zette door en schreef zich in voor 365 Dagen Succesvol. Hier ging hij aan de slag met zijn eigen waarden en realiseerde hij zich dat hij zichzelf stelselmatig tekort had gedaan. “Ik ontdekte het grootse gevoel in mij en dat alles mogelijk is. Ik leerde dat alles wat mij klein had gehouden, mijn eigen gedachten waren.” Roy maakte een ware innerlijke reis door. Hij ontdekte dat lichaam, hoofd, hart en ziel één moeten zijn als je écht succes wilt hebben. En dat je op weg naar je doel stap voor stap drempels kunt slechten en angsten kunt overwinnen.

Podiumangst

Zo ontdekte Roy dat hij graag spreker, trainer en coach wilde worden. Hiervoor moest hij afrekenen met onder andere podiumangst. En met de belemmering dat hij geen Engels sprak, terwijl de opleiding die hij zo graag wilde volgen in het Engels gegeven werd. Hij ging het aan en loste het op.
De ontdekking van het vermogen om in zijn kracht te gaan staan, deelt hij graag met anderen. Om deze reden heeft Roy nu De Nationale Relatie Man opgezet. “Ik ben net begonnen en ben het nog druk aan het ontwikkelen, maar duidelijk is voor mij dat ik mensen wil helpen te gaan staan voor wie ze werkelijk zijn, en het leven te leven dat ze écht willen leven. Alles draait hierin om liefde, vertrouwen, verbinding, vrijheid. En om verantwoordelijkheid nemen voor jezelf.”

“Mensen kunnen veel bereiken vanuit ratio, maar ik geloof dat je méér kunt bereiken als er een verbinding is tussen hoofd en hart.”

Vertrouwen

Dit is in elk geval wat Roy zelf heeft gedaan en het heeft hem veel gebracht. “Ik heb de afgelopen jaren geleerd om te vertrouwen op de stroom van het leven. Ik zie om mij heen dat mensen heel veel kunnen bereiken vanuit ratio, maar ik geloof dat je méér kunt bereiken als er een verbinding is tussen hoofd en hart.”

Loslaten

Dit blijft een proces. Roy: “Nog steeds loop ik soms tegen belemmeringen op. Eigenlijk elke keer als ik een volgend niveau in mijn ontwikkeling bereik. Maar het helpt dat ik heb geleerd om los te laten, dingen niet te hard te willen. Hierdoor komt er tegenwoordig van alles op mijn pad, altijd op het juiste moment.” Dit geldt ook voor de mensen die hij om zich heen heeft. “Ik heb nieuwe vrienden leren kennen, maar ook een betere relatie gekregen met mensen die nog in mijn leven waren. Nu, na het overlijden van mijn moeder, heb ik met mijn vader bijvoorbeeld hele waardevolle gesprekken. Ruim veertig jaar konden we die niet voeren. Dit komt doordat ik ben veranderd; ik trek andere dingen aan dan vroeger. In de afgelopen jaren ben ik overigens ook veel oude vrienden kwijtgeraakt. Ik kan merken dat lang niet iedereen me altijd even goed begrijpt. Maar dit geeft niet meer, want ik heb de bevestiging van anderen niet nodig, ik heb nu waardering voor mezelf.”

“Je leeft pas echt als je je eigen leven leeft.”

Vanuit het hart

Hij is even stil en zegt dan: “En dat is allemaal gekomen door één besluit: voor mezelf te kiezen. Wel of niet tegen die boom, die knip van twee seconden. Als ik in de afgelopen jaren iéts geleerd heb, dan is het wel dat je pas écht leeft als je je eigen leven leeft. We zijn vaak teveel met anderen bezig in plaats van met onszelf. We moeten meer met onszelf bezig zijn. Dit klinkt misschien egoïstisch, maar juist als je voor jezelf kiest, kies je voor die ander. Want alles draait om liefde en als je die niet aan jezelf kunt geven, kun je hem ook niet aan een ander geven. Ik heb jarenlang gedacht dat ik liefhad, maar pas nu komt het uit mijn hart, pas nu is het echt.”

Roy werkt momenteel aan zijn website op royhazewinkel.nl >

Help je mee?

Wil je helpen? Like dan de pagina van 365 Mooie Mensen op Facebook. Op deze manier komen meer mensen met het inspirerende verhaal van Roy in contact. En het helpt mij om nieuwe Mooie Mensen te vinden voor meer van dit soort prachtige interviews. Op naar de 365!

Geplaatst in Interviews en getagd met , , , , , .

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.