Ricardo Bravenboer

Een verbroken relatie, een cursus lachyoga en een vervangend huisarts die hij nooit meer heeft teruggezien. Voor Ricardo was dit het recept voor jezelf zijn. Oordelen blijft zijn valkuil, maar hij kan tegenwoordig hartelijk om zichzelf lachen als hij het weer eens in de gaten heeft.

Foto van Ricardo Bravenboer bij de Hofvijver in Den Haag.

Ricardo: “Dat je zelf bijdraagt aan alles wat er om je heen gebeurt, was mijn belangrijkste inzicht.”

Het was de liefde die zelfstandig ondernemer Ricardo (34) onlangs naar Den Haag bracht. Die verhuizing viel min of meer samen met de lancering van Brave Brands, zijn herpositionering als branddesigner. Werk en privé lopen sindsdien dwars door elkaar, maar daar heeft hij geen last van. Een kwestie van voldoende sporten, gezond en lekker eten en vooral datgene doen wat je heel erg leuk vindt om te doen. Ricardo is sinds ongeveer een jaar volledig in zijn creatieve element en draagt het plezier en de positiviteit die hiermee gepaard gaan moeiteloos over op de mensen om hem heen.

“Opeens moest ik me op mezelf richten. Dat viel me zwaar.”

Kop in het zand of in de spiegel kijken

Zulk mooi weer was het niet altijd. “Drie jaar geleden verbrak mijn toenmalige vriendin na elf jaar onze relatie. Dat was het moment waarop ik voor de keuze kwam te staan: mijn kop in het zand steken of in de spiegel kijken.” Hij koos voor het laatste, maar makkelijk vond hij dat niet. “In die tijd was ik niet mezelf en ik was gewend me op mijn partner te richten. Opeens moest ik me op mezelf richten. Dat viel me zwaar.”

Eigen aandeel

Nog geen twee weken eerder had hij bij de huisarts gezeten om advies in te winnen. “Ik was niet tevreden met hoe het thuis liep en deed mijn verhaal. Hij was niet mijn vaste huisarts en ik heb hem daarna nooit meer teruggezien, maar hij stelde precies de juist vraag: Wat heb je daar zelf aan bijgedragen? Dat was zo’n beetje het moment dat ik over mezelf ben gaan nadenken.”

“Tegenwoordig is het zo: als het goed voelt, dan doe ik het en zo niet, dan doe ik het niet.”

Vraagtekens

Er volgde een periode van veel vraagtekens en het gevoel van links naar rechts geschud te worden. En toen opeens was daar die cursus lachyoga. Daar landde het besef definitief: “Dat je zelf bijdraagt aan alles wat er om je heen gebeurt. Dat was mijn belangrijkste inzicht. Ik had daar tot op dat moment geen idee van!”
Dit was ook het moment waarop hij het gevoel binnen liet in zijn leven. “Jezelf zijn is luisteren naar je gevoel. Drie jaar geleden was ik iemand die alles vatte in Excel-sheets en overal tachtig keer over nadacht om vervolgens nóg niet actie te komen. Nu werkt het zo: als het goed voelt, dan doe ik het en zo niet, dan doe ik het niet.”

Lichter en leuker

Het heeft het leven voor Ricardo niet alleen lichter, maar ook leuker gemaakt. “Ik heb het gevoel dat ik terug ben bij wie ik was in mijn jeugd. Want dat is het mooie: ieder kind is zichzelf. Kinderen oordelen niet, die vragen gewoon. Waarom doe je dit? Waarom doe je dat? Mijn jeugd was wat dat betreft perfect. Het veranderde toen ik naar de middelbare school ging. Opeens moest ik ergens bij horen en dat heeft me bij mijzelf vandaan gehaald. Vorig jaar heb ik uiteindelijk ontdekt dat je nergens bij hóeft te horen. Dat je gewoon jezelf moet zijn en dat je daar heel gelukkig van kunt worden.”

Twijfels

Uitdagingen blijven zich overigens nog wel aandienen. “Ik merk dat ik nog steeds oordeel. Dat gebeurt als er iets is waarvan ik in de weerstand schiet. Dat heeft bijna altijd te maken met onzekerheid over waardering en erkenning. Dan ga ik aan mezelf twijfelen en in reactie daarop ga ik mezelf verdedigen. En dan doe ik mezelf toch mooier voor dan ik ben.”
In de ideale wereld oordelen we niet, vindt Ricardo. “Niet over onszelf en niet over anderen. Ik heb echter ervaren dat niet oordelen onmogelijk is. Maar nieuw is tegenwoordig dat ik het mérk als ik het doe. En dan moet ik lachen om mezelf. Dat relativeert en het helpt mij om anderen in hun waarde te laten. Daar krijg je hele mooie gesprekken van. Het bijzondere is ook dat sinds ik mijzelf hervonden heb, opeens precies die mensen op mijn pad komen die mij verder helpen in mijn ontwikkeling. Serendipiteit noem ik dat. Het maakt mij dankbaar.”

“De enige die weet of jij jezelf bent, dat ben jezelf.”

Simpel

Op de vraag wat hij anderen zou mee willen geven over jezelf zijn, zegt Ricardo: “Het is heel belangrijk om jezelf te zijn, maar het is heel lastig om uit te leggen wat jezelf zijn nou eigenlijk is. De waarheid is: je weet dat je er bent als je er bent. Zo lang het nog niet goed voelt, ben je er nog niet. Zo simpel is het.” En daarvoor hoeven we gelukkig enkel onszelf aan te kijken, stelt Ricardo. “De enige die weet of jij jezelf bent, dat ben jezelf.”

Meer weten over Ricardo en zijn werk vanuit Brave Brands? Neem een kijkje op www.bravebrands.nl >

Help je mee?

Wil je helpen? Like dan de pagina van 365 Mooie Mensen op Facebook. Op deze manier komen meer mensen met het inspirerende verhaal van Ricardo in contact. En het helpt mij om nieuwe Mooie Mensen te vinden voor meer van dit soort prachtige interviews. Op naar de 365!

Geplaatst in Interviews en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.