Peter van der Heide

Bij tijd en wijlen opvliegend van aard, heeft Peter geleerd dat diplomatie je vaak het verst brengt. Wel handig ook, want die pleaser van weleer zit er nog steeds in. Maar toch is hij trouw aan zichzelf. Hij blijft kritisch en als iets te hard schuurt, onderneemt hij actie.

Foto van Peter van der Heide bij een Etruskische graftombe.

Peter: “Het leven is veel te kort om iemand anders te spelen. Het is veel leuker om jezelf te zijn!”

Peter (45) is sinds 2008 definitief zelfstandig ondernemer in de marketing, maar pionierde er ook eerder al lustig op los. Hij heeft nu eenmaal veel interesses en is snel enthousiast. Peter kun je uittekenen achter zijn Macbook. Met zijn gitaren. In vreemde houdingen terwijl hij een Canon-camera in zijn handen heeft. Te midden van zijn Lego-collectie (ja echt!). En in de keuken natuurlijk, want hij kookt graag en goed. Maar vooral in Italië, oh, dolce Italia! Met al die voorliefdes is er soms maar weinig tijd voor reflectie. Maar hé, wie zegt dat je écht acht uur per nacht moet slapen?

“Anderen in hun waarde laten maakt onderdeel uit van jezelf zijn.”

Diplomatie betrachten

“Wij mensen zijn sociale beestjes en daardoor kunnen wij niet altijd honderd procent onszelf zijn”, steekt Peter van wal. Zou je altijd doen wat je wilt doen en zeggen wat je denkt, dan kun je mensen behoorlijk kwetsen. Soms moet je dus diplomatie betrachten.

Spiegel jezelf met anderen

“In het begin van mijn carrière werkte ik als redacteur bij een plaatselijke krant. Dan ging ik naar restaurants die tevens adverteerder waren en kon ik niet zomaar opschrijven dat het eten er niet geweldig was. Er waren echter altijd positieve aspecten om te belichten. Al was het maar dat de bediening zo hulpvaardig was. Mijn visie is dat anderen in hun waarde laten onderdeel uitmaakt van jezelf zijn. Het gaat erom jezelf met behulp van die ander te spiegelen en ook je tegenspeler zichzelf laten zijn.”

Alert zijn op vervreemding

Jezelf zijn betekent volgens Peter het leven benaderen vanuit je kernwaarden. “We worden bestookt met sociale conventies en veel mensen laten zich daar in meerdere of mindere mate door beïnvloeden.” Hij vervolgt: “Soms gaat het om nuances, maar als het zich op blijft stapelen loop je het risico van jezelf te vervreemden. Dat je iemand anders wordt dan je werkelijk bent. Daarom stel ik mezelf regelmatig de vraag: Ben ik dit echt, wil ik zo zijn?”

“Je kunt je vergissen, in het doel dat je stelt, of de weg ernaar toe. Dan moet je daar niet aan vasthouden. Je recapituleert en stelt je doel bij.”

Doelen bijstellen

Het leidde er in elk geval toe dat hij wegging bij zijn laatste werkgever, ook al had hij daar een goede positie. “Hoewel mijn baas en ik al snel merkten dat wij eigenlijk niet bij elkaar pasten, besloten we in eerste instantie toch gezamenlijk om ermee door te gaan, mede vanwege elkaars toegevoegde waarde. Maar zo’n situatie gaat op termijn schuren. Het doel heiligt niet altijd de middelen, heb ik geleerd. En je kunt je vergissen. In het doel dat je stelt, of de weg ernaar toe. Dan moet je daar niet aan vasthouden. Je recapituleert en stelt je doel bij. Of in het ergste geval laat je je doel varen. Wij zijn na anderhalf jaar op een prettige manier uit elkaar gegaan en kort daarna ben ik definitief voor mezelf begonnen.”

Vrijheid belangrijkste randvoorwaarde

Als het gaat om zichzelf zijn, is vrijheid voor Peter de belangrijkste randvoorwaarde. “Vrijheid maakt mij ontspannen. Ik ben op en top mezelf als ik in of nabij Podere Luciano in centraal Italië ben. Samen met mijn lief Ingrid in een landschap dat voor mij het mooiste ter wereld is, met mijn Italiaanse vrienden onder handbereik en de vrijheid om de dagen in te vullen zonder enige verplichting. En ook in Nederland kan ik onder mijn vrienden gewoon mezelf zijn.”

“De ene kwaliteit is wenselijker dan de andere. Naarmate je ouder en wijzer wordt, merk je welke combinatie het beste bij je past.”

Opvliegende pleaser

Bovenal maakt Peter het de mensen om zich heen graag naar de zin. “Dat heb ik van vroeger. Ik kon me erg druk maken over wat anderen van mij vonden en was een echte pleaser. Nog steeds, overigens, al kan ik daar nu veel beter mijn grenzen in stellen. Het grootste obstakel is tegenwoordig eerder mijn opvliegende karakter. Dat maakt me ongeduldig en daardoor soms onzorgvuldig. Als ik daarmee onbedoeld iets kapot maak, kan ik wel huilen. Maar toch hoort het erbij, het is een deel van mijn persoonlijkheid. Je hebt verschillende kwaliteiten en de ene is nu eenmaal wenselijker dan de andere. Naarmate je ouder en wijzer wordt, merk je welke combinatie het beste bij je past.” En daar moet je dan ook naar leven, besluit Peter. “Het is misschien heel flauw, maar het leven is veel te kort om iemand anders te spelen. Het is veel leuker om jezelf te zijn!”

Help je mee?

Wil je helpen? Like dan de pagina van 365 Mooie Mensen op Facebook. Op deze manier komen meer mensen met het inspirerende verhaal van Peter in contact. En het helpt mij om nieuwe Mooie Mensen te vinden voor meer van dit soort prachtige interviews. Op naar de 365!

Geplaatst in Interviews en getagd met .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.