Milko Steenmeijer

Milko Steenmeijer week af van de gebaande paden om voor zichzelf een nieuw leven op te bouwen. Een leven waarin hij kan zijn wie hij werkelijk is. Om te ontdekken wie hij dan is, werkte hij zich met behulp van NLP door een achtbaan van onverwerkte emoties en onzekerheden. Ook rekende hij af met overtuigingen die hem in de weg stonden bij het bereiken van zijn nieuwe doelen. Vandaag de dag ondersteunt hij anderen om het contact met henzelf te herstellen en te bereiken wat zo lang onbereikbaar leek.

Foto van Milko Steenmeijer

Milko: “De enige uitdaging die we hebben is om contact met ons potentieel te maken.”

Rond het jaar 2000 was Milko Steenmeijer (nu 56) mede-eigenaar van een ICT-bedrijf in Noord-Holland. Hij was een succesvolle zakenman in een actief netwerk van vergelijkbare entrepreneurs. Hij woonde met zijn vrouw en dochters in een mooi huis. Financieel ging het hen voor de wind en het ontbrak hen eigenlijk aan niets. Onderhuids verging het hem echter anders. Dit bleek toen iets in hem knapte tijdens een privé-verhuizing. “Het was een hectische dag met allerlei mensen om mij heen die allemaal iets van me wilden. Te midden van dat alles liet ik plotseling een verhuisdoos uit mijn handen vallen. Alles in mij zei: Ik stop ermee.”

“Mijn levenslust was weg. Mijn zin om te werken was weg. Ik voelde me doelloos. Ik was op.”

Ik had geen idee

Milko schetst het als een cruciaal moment. Het was zijn ommekeer, al zag hij dat zelf niet meteen zo duidelijk. “In de periode erna voelde ik me vooral beroerd. Mijn levenslust was weg. Mijn zin om te werken was weg. Ik voelde me doelloos. Ik was op. ” Milko probeerde het te onderzoeken, maar kwam niet ver. “Ik stelde vast dat ik niet goed bij mijn motivatie kon komen, maar ik had geen idee waar dat aan lag. Als iemand mij toen vroeg wat ik niét meer wilde, kon ik daar feilloos antwoord op geven. Niet meer die verantwoordelijkheid, die werkdruk en dat gezeur. Maar als iemand mij vroeg wat ik wél wilde, dan bleef het stil. Ik had geen idee.”

Zelf de oorzaak

Milko wist dat het niet goed met hem ging, maar hij kon het deze keer niet zelf oplossen. “Ik heb toen de moeilijkste stap gezet en hulp gevraagd.” Dit leverde hem echter niet meteen op wat hij nodig had. “Eerst de huisarts, toen een psycholoog en daarna een business coach; het was een verwarrend jaar waarin het alleen maar verder achteruit ging met mijn levensenergie.” Via-via kwam Milko in aanraking met iemand die ongeveer hetzelfde had doorgemaakt. Deze persoon had veel baat gehad bij NLP, Neuro Linguïstisch Programmeren. “Omdat ik voor mijn gevoel toch iéts moest, ben ik naar een kennismakingsavond gegaan. Dat was het begin van de nieuwe weg.”

“Het was voor het eerst dat ik iets voor mezelf deed.”

Confronterend

Milko schreef zich in voor een NLP-opleiding. “Het was voor het eerst dat ik iets voor mezelf deed. Ik ontdekte dat ik mijn energie tot dan toe altijd had gehaald uit het gelukkig maken van anderen. Mijn verleden speelde daar een grote rol in. Dit was heel confronterend om in te zien. Ik werd mij bewust van mijn gedrag en welke rol mijn gedachten hierin speelden. Ik ontdekte hoe ik weerstanden en belemmeringen creëerde. Na een tijdje kwam mijn grootste inzicht: ik was zélf de oorzaak van alles dat mij overkwam en was overkomen.”

Best en braaf

Gevraagd naar de rol die zijn verleden heeft gespeeld, zegt Milko: “Ik ben zogezegd best en braaf opgevoed. Het was belangrijk om mijn best te doen, gehoorzaam te zijn en zo de harmonie in het gezin te bewaren. Mijn moeder was hierin een sturende factor. Zij stond min of meer aan het hoofd van ons gezin en bepaalde wat goed en fout was. Haar wil was wet en mijn broer en ik hadden geen andere keuze dan hierin mee te gaan. Hier is het hoge zwart-witgehalte van mijn vroegere overtuigingen uit voortgekomen; ik heb ze haast 1-op-1 van mijn moeder overgenomen.”

“Iets voor mijzelf vragen was ongepast en voor mijzelf opkomen was ongemanierd.”

Grenzen aangeven

Hij gaat verder: “Het bepaalde ook dat ik het moeilijk vond om grenzen aan te geven, voor mezelf althans. Iets voor mijzelf vragen was ongepast en mijn moeder tegenspreken of voor mijzelf opkomen was ongemanierd. Goedkeuring, eerst van mijn moeder en later van iedereen, was mijn levensader. Kritiek was nauwelijks te hanteren voor mij, dat was een pure bedreiging en moest te allen tijde worden voorkomen. Het resulteerde in perfectionistisch en aangepast gedrag.”

Zweverig

Milko besloot dat hij zo niet langer door wilde en gooide zijn leven om. “Ik gaf mijn carrière op en verliet het bedrijf. Dit werd mij niet in dank afgenomen, want het had gevolgen voor iedereen: voor de directie, de aandeelhouders en mijn collega’s. Het had ook veel impact op mijn gezin. Mijn vrouw werd nerveus van de stappen die ik zette, vooral omdat ik op dat moment nog geen idee had waar ik naartoe wilde.”

“Hoewel het bij tijd en wijlen verleidelijk leek om terug te stappen in mijn oude leventje, zette ik door.”

Doorzetten

Zijn vrouw was niet de enige die het niet begreep. “Ik kwam uit een harde zakelijke omgeving. Mijn relatienetwerk, vrienden en familie hadden veel moeite om te begrijpen waar ik mee bezig was. Wie geeft nu vrijwillig zijn financiële onafhankelijkheid en zakelijke succes op en gaat NLP leren? Ik begreep het zelf soms ook niet helemaal, maar hoewel het bij tijd en wijlen verleidelijk leek om terug te stappen in mijn oude leventje, zette ik door.”

Rotsblok in beweging

Milko koos ervoor om ook de vervolgopleidingen van NLP te doen en daar viel het kwartje. “Er was een moment dat ik mij realiseerde: Wat is het toch ongelooflijk mooi dat er iets bestaat dat het mentale beton in mijzelf in beweging heeft gebracht. Dat ik mijn zwart-witovertuigingen kon loslaten en dat er ruimte kwam voor zoveel meer kleur in mijn leven. Dit wilde ik met andere mensen delen en hen leren hoe je dat doet.” Ondernemend als hij nog steeds was, richtte Milko zich toen op het opzetten van een bedrijf in NLP-trainingen. Nu, zes jaar later, zijn dat twee bedrijven: On-NLP en iListen.

“Er zijn momenten geweest waarop we ons afvroegen of we het vol zouden houden en bij elkaar zouden blijven.”

Opnieuw voor elkaar gekozen

Vraag je aan zijn vrouw hoe zij de transformatie van Milko ervaren heeft, dan zegt ze dat ze haar man twee keer heeft leren kennen en dat de tweede keer hun relatie in een heel ander daglicht heeft gezet. “Ze kende mij als een zelfverzekerde rots in de branding en opeens waren er dagen dat ik in de war was, of verdrietig en dat ik zélf steun nodig had. Dat heeft onze relatie wel spannend gemaakt. Er zijn momenten geweest waarop we ons afvroegen of we het vol zouden houden en bij elkaar zouden blijven. Maar het is goed gekomen. We hebben opnieuw voor elkaar gekozen. En uiteindelijk heeft mijn eigen leerproces ook mijn vrouw nieuwe inzichten gegeven.”

Nieuw evenwicht

Zijn vader is inmiddels overleden, maar zijn moeder leeft nog. Met haar heeft Milko een ander evenwicht gevonden. Zijn transformatie heeft ook hier iets in gang gezet. “Ik heb het vroeger niet gemakkelijk gehad en het is mijn grootste uitdaging om dit in het juiste perspectief te zien. De manier waarop ik ben opgevoed heeft immers meer met onvermogen te maken, dan met onwil. Inmiddels voel ik me niet meer verplicht om de ideale zoon te spelen. Ook mijn moeder heeft op haar nieuwe manier stappen gezet in hoe wij nu met elkaar omgaan. Hier is moed voor nodig. We gaan nu beter met elkaar om dan ooit tevoren.”

“Wij hebben alles tot onze beschikking om daar te komen waar we willen zijn.”

Genieten van het hier en nu

Terugkijkend is Milko blij en tevreden met de ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt. “Mezelf zijn is nog steeds een leerproces, maar het lukt me steeds vaker om mijzelf te zien zonder oordeel of vooroordeel. Steeds vaker kan ik zeggen: Ik ben wie ik ben, ik kan wat ik kan en dat is goed genoeg. Ik hoef niet meer achter allerlei verwachtingen van anderen aan te rennen en raak steeds meer bedreven in het genieten van wat er is in het hier en nu. Ik ben gaan geloven dat er een soort universele waarheid op deze wereld is, dat wij hier komen met slechts één doel: leren. Ik ben ervan overtuigd dat wij alles tot onze beschikking hebben dat we nodig hebben om daar te komen waar we willen zijn. De enige uitdaging die we hebben is om hier contact mee te maken.”

Meer weten over het NLP-werk dat Milko doet? Kijk dan op de websites van On-NLP en iListen.

Help je mee?

Wil je helpen? Like dan de pagina van 365 Mooie Mensen op Facebook. Op deze manier komen meer mensen met het inspirerende verhaal van Milko in contact. En het helpt mij om nieuwe Mooie Mensen te vinden voor meer van dit soort prachtige interviews. Op naar de 365!

Geplaatst in Interviews en getagd met , , .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.