Marjolein van der Meulen

Vanwege een gecompliceerde relatie stond het leven van Marjolein van der Meulen (49) elf jaar lang in het teken van overleven. Toen zij eenmaal uit die relatie stapte, raakte zij zo’n beetje alles kwijt dat ze had opgebouwd. Stapje voor stapje creëerde ze haar leven hierna opnieuw en deze keer nam ze zelf de leiding. Sindsdien realiseert Marjolein zich elke dag weer dat ze dankzij alles dat ze meemaakte, veel heeft om dankbaar voor te zijn.

Foto van Marjolein van der Meulen

Marjolein: “Ik ben nog geen vijftig jaar oud en heb zeven levens in één geleefd. Maar ik kwam er bovenop en als ik het kan, dan kan iedereen het.”

Als kind al, had Marjolein het vermogen om mensen en de situaties waarin zij zich bevinden te doorzien en ze wist hier ook goed uiting aan te geven. “Mijn eigen moeder vroeg me bijvoorbeeld altijd om advies. Maar ook leraren op school, waarvan ik voelde dat ze met de verkeerde intentie voor de klas stonden, hield ik een spiegel voor. Achteraf is dat belastend geweest, maar het was nu eenmaal mijn talent en dat is het gebleven”, zegt ze.

“Ik dacht dat ik het allemaal wel kon. Maar mijn angst- en paniekaanvallen zeiden anders.”

Turbulente jeugd

Niet gek dus, dat ze er later haar werk van maakte, al duurde het even voordat ze op dit punt uitkwam. “Mijn jeugd was turbulent. Mijn ouders hadden veel ruzie. Zij pasten helemaal niet bij elkaar en dat doorvoelde ik. Mijn vader was heel begaafd, maar ik kon hem niet bereiken. Toen hij uiteindelijk gedachten over zelfmoord kreeg, kon ik dat voelen. Maar hij reageerde niet op mijn poging om dit bespreekbaar te maken. Ik was 15 jaar oud toen hij daadwerkelijk zelfmoord pleegde.” Er volgde een zware tijd binnen het gezin. “Ik probeerde mijn moeder op te vangen. Ik dacht dat ik het allemaal wel kon. Maar mijn angst- en paniekaanvallen zeiden anders.”

Erop uit

Dat verantwoordelijkheidsgevoel, het schuldgevoel, zette zich letterlijk vast bij Marjolein, die in die tijd heel erg dik werd. “Tussen mijn twaalfde en achttiende ben ik het echt even kwijt geweest. Maar ik pakte het terug en loste het op zoals ik het ook oploste toen ik op de basisschool zat en geen flauw idee had wat ik daar deed: ik ging erop uit.” Marjolein beleefde een extravagante periode, waarin ze opging in de Amsterdamse gay scene en het creatieve circuit op Ibiza. “Dat was een leuke en fijne tijd”, zegt ze. “Ik hou van creatieve mensen, ze geven mij veel levensvreugde.”

“Mijn vader kon er niet mee omgaan dat hij een dochter had die niet kon lezen. Dat heeft een grote impact gehad op mijn zelfbeeld.”

Niet dom, maar dyslectisch

Haar studietijd begon op de Pabo. “Ik ben als kind niet begrepen, dus ik wilde zorgen dat kinderen zich begrepen voelden”, verklaart ze die stap. Later ging ze financiële economie studeren. Pas daar ontdekte ze dat ze veel slimmer is dan ze tot dan toe dacht. “Ik bleek dyslectisch te zijn. Hoewel ik op de basisschool altijd tienen haalde, lag de nadruk op het gegeven dat ik niet mee leek te komen doordat ik niet goed kon lezen. Dat hebben ze toen vertaald als ‘Marjolein is dom’; naar die tienen keken ze niet. Wat niet hielp, was dat mijn vader vier talen sprak. Hij kon er niet mee omgaan dat hij een dochter had die niet kon lezen. Dat was zo’n frustratie voor hem. Dat heeft een grote impact gehad op mijn zelfbeeld.” Marjolein rondde haar studie echter met vlag en wimpel af en ging werken als zakelijk accountmanager bij een grote bank in Amsterdam.

Voorbestemd

Maar haar talent bleef aan haar trekken en na een paar jaar in het zakenleven zegde ze haar baan op en startte ze een praktijk in healing en bewustzijn. Rond die tijd ontmoette ze haar ex. “Door wat er gebeurde en wat we hierover deelden, had ik het gevoel dat we voor elkaar bestemd waren.” Marjolein ging leven en werken met haar ex. Er kwamen twee kinderen, inmiddels 13 en 11, en het stel zette een bedrijf op.

“Alles wat we opstartten, was gelijk heel succesvol. Ik ervoer dat vanuit mijn passie, maar ook met een bepaalde naïviteit.”

Gave als oorsprong

Naast de healingsessies ontwikkelden ze energetische producten en voedingssupplementen, die meetbaar effectiever waren dan de reguliere alternatieven. Marjolein ging lezingen geven en ze hielp therapeuten om te werken met de zelf ontwikkelde producten. “Alles wat we opstartten, was gelijk heel succesvol. Ik ervoer dat vanuit mijn passie, maar ook met een bepaalde naïviteit. Ik had niet door dat het feitelijk mijn gave was, die alles deed ontstaan. Ik was vooral bezig met het delen van de effecten ervan met zoveel mogelijk mensen.”

Alles kwijt

Aan die succesvolle periode kwam een einde toen Marjolein verliefd werd op een ander. In één dag was alles weg en stond ze op straat met haar twee kinderen, zonder inkomen en zonder dak boven haar hoofd. Marjolein: “De periode na de scheiding was er een van grote tegenkracht. Het waren jaren van veel stress en het was een enorme les in bij mezelf blijven. Het was een flinke uitdaging om iedereen als mens te blijven zien, ook de rechters en advocaten waar ik mee te maken kreeg.”

“Ik wil vooral dat mensen zichzelf bijzonder vinden.”

Altijd een uitweg

Maar de tegenkracht zorgde bij Marjolein ook voor de opwekking van een interne eigen kracht en uiteindelijk was de tijd rijp om weer aan de slag te gaan met haar gave. Ze zette HeartConnection Nederland op, waarmee ze sinds vorig jaar mensen naar hun kern leidt op basis van biologische natuurwetten en een levensblauwdruk. “Ik wil vooral dat mensen zichzelf bijzonder vinden”, zegt ze hierover. “Er zijn veel drama’s in de wereld en ik wil mensen meegeven dat of ze nou fysiek of psychisch ziek zijn, of met een andere vorm van onderdrukking te maken hebben, er altijd een mogelijkheid is om eruit te komen.”

Kijken naar jezelf

We moeten echter wel de keuze maken om ernaar te willen kijken, zegt ze erbij. “Mensen houden zichzelf ziek doordat ze hun ogen sluiten voor wat er in hun kern scheef zit. Je ziekte kan op die manier je identiteit worden, met behandelingen, medicijnen en aanpassingen die gerechtvaardigd lijken.” Ze gaat verder: “Maar ziek zijn hoort bij het leven en je aandoeningen vertellen je veel over wie jij bent, zoals heel je leven een symbool is voor wie jij werkelijk bent. Het werk dat je doet, de partner die je hebt, de conflicten waarin je verwikkeld bent, het is allemaal niet voor niets. Als je je eenmaal bewust bent van wat er met je gebeurt, waarom het met je gebeurt en hoe thema’s vaak generaties terug zijn te herleiden, kun je ermee aan de slag en kun je patronen doorbreken om bij je talenten te komen.”

“Je bent je drama niet. Je kunt het loslaten en teruggeven, zodat er ruimte ontstaat voor je eigen leven.”

Loslaten en teruggeven

Iedereen heeft dat vermogen om in contact te komen met zijn kern, zegt Marjolein. “Wij mensen zijn flexibel en kunnen veel aan. Ik roep mensen op om die kracht te gebruiken, erop te vertrouwen dat ze eruit kunnen komen, hoe zwart de situatie ook is. Ik help hen om weer vertrouwen in hun lichaam te krijgen en te ontdekken dat de klachten die ze ervaren, vaak een verklaring hebben in de geschiedenis van voorgaande generaties. Het leidt uiteindelijk tot het inzicht dat je niets aan de oorzaak kunt doen, dat je geen schuld hebt. Je bent je drama niet. Je kunt het loslaten en teruggeven, zodat er ruimte ontstaat voor je eigen leven. Dat is steeds mijn pleidooi: Doe je ogen open en word wakker.”

Zeven levens in één

Marjolein is inmiddels uit haar eigen dal geklommen en werkt dagelijks door heel het land met de biologische natuurwetten en de levensblauwdruk om mensen dichter bij hun kern te brengen en een gevoel van ‘heel zijn’ te laten ervaren. Terugkijkend op de afgelopen jaren, is ze trots en voelt ze zich gezegend. “Alles kwijtraken is iets dat iedereen kan overkomen, maar ik kon blijven bouwen op wie ik was en wat ik kan. Ik wil dit delen met mensen. Ik wil zeggen: Kijk naar mij. Ik was zelf een paar keer heel erg ziek, ik heb complete armoede gekend en ik ben dakloos geweest; ik ben nog geen vijftig jaar oud en heb zeven levens in één geleefd. Maar ik kwam er bovenop en als ik dat kan, kun jij het ook.”

Wil je meer weten over het werk dat Marjolein doet, bezoek dan haar website >

Help je mee?

Wil je helpen? Like dan de pagina van 365 Mooie Mensen op Facebook. Op deze manier komen meer mensen met het inspirerende verhaal van Marjolein in contact. En het helpt mij om nieuwe Mooie Mensen te vinden voor meer van dit soort prachtige interviews. Op naar de 365!

Geplaatst in Interviews en getagd met , , , .

Eén reactie

  1. De afgelopen week werd ik door iemand op de hoogte gesteld van Marjolein.
    Nu heb ik mij inmiddels ingeschreven voor de workshop in Eibergen waar Marjolein mij wel een heel mooi aanbod voor heeft gedaan.

    Ik ben een dankbaar mens dat dit allemaal mogelijk is.
    Ik mag werken om mijn angsten nog verder los te laten en kijk er naar uit!

    Kor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.