Ellen Mannens

Als Ellen ergens binnenkomt, is het alsof er een wervelwind opsteekt. Maar wat wil je, als onder de mensen zijn nou precies is waar ze zoveel energie van krijgt? Het is bij haar gewoon What you see is what you get. En ach, dat ze moeder Theresa niet is, dat weet ze zelf ook wel.

Foto van Ellen Mannens bij haar zeegroene Volvo.

Ellen: “Iben optimaal mezelf bij mensen die mij optimaal de ruimte geven.”

Ellen (33) is journalist en tekstschrijver, overtuigd Rotterdammer en trouwe Feyenoord-fan. Geëmancipeerd bovendien, wat ertoe leidde dat zij plaatselijk bekend werd met haar ode aan de Feyenoordvrouw. Onlangs resulteerde dit in de lancering van een supportersjurkje voor alle dames die hun club een warm hart toedragen, maar dit liever niet omlijsten met strikjes, krullen en roze kleuren. Ohja, en na jaren van dromen en speuren vervulde ze laatst nóg een wens. Ellen maakt tegenwoordig haar opwachting in een zeegroene Volvo 145.

“Ik kan een wervelwind zijn en maak me soms zorgen dat mensen daar bang van worden.”

Doe ff relaxed!

“Ik was laatst op een trainingsdag waar wij elkaar briefjes op de rug moesten plakken met eigenschappen die we treffend vonden. ‘Open’, kwam er op mijn rug te zitten. En ‘spontaan’, ‘hart op de tong’, ‘vrolijk’. Maar ook ‘aanwezig’ en ‘doe ff relaxed!’ Van dat laatste ben ik me bewust en ik heb me zelfs zorgen gemaakt dat anderen daar bang voor zouden kunnen zijn. Ik ben namelijk echt een wervelwind als ik ergens binnenkom.” Ellen vond het desondanks een verfrissende oefening. “Vooraf was ik nieuwsgierig wat eruit zou komen, maar toen ik eenmaal mijn briefjes verzamelde, dacht ik:  Duh, zo bén ik ook!”

Onzekerheden koesteren

Jezelf zijn is voor Ellen zoiets als voortdurend de balans opmaken. “Het betekent dat je al je kanten erkent. Alle plussen, maar vooral ook je minnen. Koester je onzekerheden, zei iemand pas. Dat vond ik een goeie tip. Daar bereik je mee dat je weet waar je slecht in bent, dat je daar hulp bij nodig hebt en dat je daar iemand anders voor nodig hebt.” Inzichten komen bijna altijd voort uit contacten met andere mensen. “Het zijn vaak de speldenprikjes waardoor dingen op hun plek vallen. In mijn trainersopleiding, maar ook als ik bij goede vrienden ben. Ik blijf me ontwikkelen. Ik merk dat ik daar onbewust vrienden bij zoek die bij mij passen. Kennelijk hebben zij iets aan te vullen op wat ik te bieden heb.”

Het gevoel dat je er mag zijn

Die vrienden hebben het soms wel met Ellen te stellen. Zo is ze een dramatische planner en heeft ze de grootste moeite om op tijd te komen. “Maar in plaats van dat ze mij daarop afrekenen, kijken ze liever naar mijn positieve kanten. Mijn creativiteit, mijn energie. Zo werkt het voor mij het beste. Ik kan optimaal mezelf zijn bij mensen die mij optimaal de ruimte geven. Dat geeft me het gevoel dat ik er mag zijn. En in die zin mag iedereen er zijn.”
Dat is wat ze ook zo leuk vindt aan Spot the Loony, het café waar veel Feyenoord-supporters na een thuiswedstrijd nog even een afzakkertje halen. “Het is een achenebbisj kroegje en een zooitje ongeregeld bij elkaar, maar het is leven en laten leven. Daardoor kan ik er heel goed mezelf zijn.”

“Bij mij werkt het zo: als ik iets heel graag wil, komt het er juist níet. Dus zeg ik: go with the flow. Je kunt het niet forceren.”

Een rol spelen

Juist als mensen een rol gaan spelen, heeft Ellen moeite om zich staande te houden. “Dan zit er bij die ander een schild voor, waardoor ik mijn gevoel en mijn intuïtie niet kan gebruiken. Geef mij maar mensen zonder masker. What you see is what you get. Je kijkt redelijk dwars door mij heen en ik kan er niet tegen als ik dat bij andere mensen niet kan.” Lastig vindt ze het dat ze op dat soort momenten ook weleens in een rol schiet. “Ik ben geen moeder Theresa, ik doe het zelf ook weleens fout”, relativeert ze. En in dat geval is het credo van Ellen: terug naar de balans. De minnen accepteren en de plussen in de schijnwerpers. En als ze echt een tip mag geven? “Bij mij werkt het zo, dat als ik iets heel graag wil, het er dan níet komt. Dus zeg ik: go with the flow. Je kunt het niet forceren.”

Je vindt de website van Ellen op www.eltekst.nl. Haar ode aan de Feyenoordvrouw vind je hier.

Help je mee?

Wil je helpen? Like dan de pagina van 365 Mooie Mensen op Facebook. Op deze manier komen meer mensen met het inspirerende verhaal van Ellen in contact. En het helpt mij om nieuwe Mooie Mensen te vinden voor meer van dit soort prachtige interviews. Op naar de 365!

Geplaatst in Interviews.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.